Wit op zwart of zwart op wit?

by Karin de Wit Design, 28 januari 2013

Wat is beter leesbaar?

Van kinds af aan zijn we gewend zwart op wit te lezen. Gewenning is hierin dus van grote invloed. Maar of de combinatie wit op zwart nu echt zoveel beter te lezen is op internet? Persoonlijk vind ik wit op zwart, of bijna wit op zwart veel rustiger, en dus beter te lezen. In het bovenstaande voorbeeldje wordt mijn oog ook getrokken naar de wit op zwart variant.

Nu komen we op websites  natuurlijk ook andere problemen tegen zoals; te kleine letters, onduidelijke fonts, slecht contrast. Daar komt ook nog bij dat een webpagina anders leest dan print.*

Weer even terug naar tekstkleur en achtergrond voor een website.

Er zijn helaas zeer weinig studies gedaan met betrekking tot de leesbaarheid van webpagina’s. De belangrijkste informatie die te vinden is, is dat grote contrastverschillen tussen tekst en achtergrond  over het algemeen als beter leesbaar ervaren worden. http://web.mst.edu/~rhall/web_design/color_readability.html

Kort samengevat: je moet er voor moet zorgen dat de tekst goed leesbaar is, zorg voor voldoende contrast. Werk maximaal met drie basiskleuren. En wordt er gebruik gemaakt van achtergrondafbeeldingen, zorg er dan voor dat deze voldoende transparant zijn. Voor de rest is het een persoonlijke voorkeur en gewenning.

* Scannende bezoeker

Websites worden vaak zo snel mogelijk gelezen. De lezers zijn bijna altijd onrustig, proberen zo snel mogelijk te vinden waar ze naar op zoek zijn, slaan zo veel mogelijk tekst over en klikken vaak heel snel door naar een volgende site. Lezen van het scherm blijkt voor veel mensen erg onprettig.

Bezoekers zoeken dus vaak naar opvallende steekwoorden. Hebben ze die gevonden? Dan beginnen ze daar met lezen.

Daarom: werk met korte alinea’s en opvallende kopjes. Gebruik woorden die de aandacht van de lezer direct trekken. Dit maakt uw webteksten geschikt voor de zoekende, scannende bezoeker.