Webtrends 2013

by Karin de Wit Design, 28 januari 2013

Waar moet een goede website in 2013 aan voldoen? Wat zijn de verwachtingen en wat zijn de webtrends?

De 4 belangrijkste trends van 2013 op het gebied van webdesign zijn:

1. Responsive webdesign

Afgelopen jaar nam de vraag naar responsive webdesign toe, de verwachting is dat dit in 2013 verder toeneemt. Responsive webdesign is webdesign welke geschikt is voor alle platformen. Niet alleen voor de PC, maar ook op de smartphone en tablet. Responsive houdt in dat u één website heeft die zich automatisch voegt naar het apparaat waarmee de website wordt bekeken, oftewel: one size fits all. U heeft dan geen aparte mobiele site meer nodig.

Voordelen responsive webdesign

  • Één website (geen aparte mobiele versie) dus minder onderhoud.
  • Het gaat niet alleen om het apparaat waar de bezoeker de website mee bezoekt, ook op desktops heeft responsive voordelen als een bezoeker zijn browser schaalt.

Naast de voordelen van responsive webdesign zitten er ook nogal wat nadelen aan.

Nadelen responsive webdesign

  • Laadtijden, een gebruiker met een smartphone zal in veel gevallen de gehele website inladen terwijl er een aantal zaken niet getoond worden
  • Browser compatibility, Internet Explorer 8 en lager kan bijvoorbeeld niet met media queries overweg.
  • Afbeeldingen, een smartphone of tablet zal dezelfde afbeeldingen inladen als bij de desktop versie, wat weer voor lange laadtijden zorgt.
  • Kosten, de ontwikkeltijd voor responsive websites is langer. Ontwerpen en coderen hiervoor kost meer tijd. Zeker voor klanten met minder grote budgetten is dit een probleem.

2. Meer scrollen

Meer één pagina websites. We gaan minder plaatsen op verschillende pagina’s. Zowel horizontaal als verticaal scrollen mag of zelfs in lagen over elkaar heen (parallax).

3. Meer HTML5 & CSS3, nog minder Flash

Met HTML5, jQuery en CSS3 is bijna alles mogelijk wat met Flash ook mogelijk is. We nemen dus steeds meer afscheid van Flash. Elke maand ontwikkelen deze technieken zich verder en komen er nieuwe technieken bij. Ook zie je een afname in het gebruik van oude browsers welke deze nieuwe technieken niet ondersteunen. Je ziet nu ook dat de grotere websites oudere browsers niet meer ondersteunen. Voorbeeld hiervan is Marktplaats, bij het bezoeken van deze website met een oude browsers verschijnt de melding dat IE7 niet langer ondersteund wordt. Dit zal er ook toe bijdragen dat mensen de oude browser upgraden. Ook hierdoor winnen de nieuwe technieken steeds meer terrein.

Wat Flash ook de das om doet is dat het iOS platform Flash niet ondersteund, dit zal in de toekomst ook niet veranderen.

Kortom: het afscheid van Flash begon in 2011/2012 en in 2013 zullen wij hier definitief afscheid van nemen.

4. Typografie met CSS & jQuery

Met de introductie van CSS versie 3 (een web technologie) werd het web ontwikkelaars makkelijk gemaakt om niet-standaard lettertypes te gebruiken.

De verwachting is dat websites zich in 2013 niet alleen met indeling en kleurgebruik zullen onderscheiden maar ook steeds meer met unieke lettertypes. Letters worden meer en meer onderdeel van de uitstraling en identiteit van een website.