Website optimalisatie met gzip

by Karin de Wit Design, 11 september 2010

Comprimeren met gzip

 

In april 2010 maakte Google bekend dat de snelheid waarmee een website laadt een ranking factor is geworden. Dat betekent dat het sneller maken van uw website een belangrijk onderdeel is geworden van zoekmachine optimalisatie (SEO).

Snelle laadtijden geven uw website of webapplicatie zorgen dus voor een betere indexering door spiders van zoekmachines.

Maar zorgen ook voor een goede look and feel voor de bezoeker.

Een gemiddelde website bevat verschillende HTML / PHP, CSS stylesheets en javascript bestanden. Deze bestanden staan op de server (webhosting) en worden via de verschillende browsers aan de bezoeker aangeboden. CSS en javascripts vergroten de interactiemogelijkheden en de hoeveelheid informatie die per pagina aangeboden kan worden.

Voor ieder bestand moet een aanvraag (request) gedaan worden naar de server. Deze aanvragen (requests) dragen voor een groot deel bij aan de reactietijd van een website, uiteraard is dit afhankelijk van de grootte van de bestanden.

 

Er zijn verschillende methoden om uw website sneller te maken. In dit artikel bespreken we comprimeren van HTML/PHP bestanden middels het .htaccess betand.

Htaccess – HTML / PHP bestanden comprimeren

Met behulp van .htaccess kunt u bestanden comprimeren. Door een code toe te voegen aan uw .htaccess bestand comprimeert u alle HTML / PHP bestanden van uw website waardoor ze in grote wijzigen, dus kleiner worden met als resultaat dat uw website over het algemeen sneller wordt, dit kan soms 60 procent schelen.

Deze compressie houdt in dat de HTML gecomprimeerd wordt voordat de pagina’s naar de bezoeker worden gestuurd. CSS bestanden en afbeeldingen worden hierbij niet gecomprimeerd.

Hoeveel dit scheelt per pagina en of gzip is toegepast kan gecontroleerd/getest worden op de volgende sites.

 

Om de compressie in te schakelen wordt onderstaande regel opgenomen in het .htaccess bestand in de root van de website. De hostingpartij moet de mod_deflate module wel hebben geactiveerd voordat hier gebruik van gemaakt kan worden.

<FilesMatch “.(js|css|html|htm|php|xml)$”>
SetOutputFilter DEFLATE
</FilesMatch>

Een ander alternatief voor comprimeren van PHP bestanden middels het .htaccess bestand.

Plaats de volgende regel in het .htaccess bestand.

php_value output_handler ob_gzhandler

Geen .htaccess bestand? Comprimeer dan de PHP bestanden met behulp van een PHP code.

Bovenaan de pagina wordt de volgende code geplaatst.

<!–p ob_start( ‘ob_gzhandler’ );–>

En onderaan de pagina wordt deze code geplaatst.

<!–p ob_end_flush();–>

 

Kan de html versie van uw website niet gecomprimeerd worden, dan kan deze heel eenvoudig omgezet worden naar een PHP extentie.

Om uw links (bijvoorbeeld van Google) naar uw .html pagina’s niet dood te laten lopen kunt u uw oude .html pagina’s redirecten naar de nieuwe .php bestanden door de volgende regel aan uw .htaccess bestand toe te voegen.

RedirectMatch 301 (.*).html$ http://www.uwdomein.nl$1.php