Wat is linkbuilding of linkbaiting?

by Karin de Wit Design, 10 december 2010

Link Building is het verhogen van de waardering van uw website door het aantal links naar uw website uit te bouwen. Hierbij is het erg bevorderlijk voor de pagerank wanneer waardevolle trefwoorden in de link tekst voorkomen.

Linkbait (letterlijk: link aas) is een belangrijk onderdeel van linkbuilding – In de praktijk betekend dit het inzetten van alle typen content en technieken met als doel: het realiseren van zoveel mogelijk relevante links naar uw website

Hoe ontvang ik kwaliteitslinks?

U moet actief bezig zijn met uw website, vooral met datgene wat uw doelgroep bezig houdt.

Het ontvangen van kwaliteitslinks gaat niet vanzelf daarom is het belangrijk uw doelgroep te prikkelen met interessante content (inhoud) en te zorgen voor geloofwaardigheid. Hierdoor krijgt u trouwe volgers die zorgen voor mond-tot-mond reclame en kwalitatieve links.

Hieronder enkele do’s voor het opbouwen van kwalitietslinks:

  • Plaats een weblog, schrijf regelmatig nieuwe en interessante artikelen om uw bezoekers te boeien en binden en zodoende nieuwe links te verzamelen.
  • Plaats een artikel als gast op een ander weblog. M.a.w. Zorg dat u betrokken raakt bij de blogs/communities omtrent het onderwerp van uw website. Doe dit gemiddeld 1 keer per maand. Als er geen blogs in uw branche zijn kies dan voor een nieuwssite in uw branche.
  • Communiceer en contribueer op een positieve manier.
  • Bouw een reputatie op door uw bezoekers met regelmaat kwalitatief goed en boeiende content aan te bieden. Uw bezoekers komen hierdoor terug en gaan naar u linken.
  • Bied content aan die op langer termijn interessant blijft.
  • Geef uw bezoekers oplossingen voor problemen waar men tegenaan loopt, dit kan bijvoorbeeld door een tutorial, handleiding of video met een oplossing te publiceren of een tool aan te reiken. U kunt in dit geval ook een persoonlijke ervaring met uw bezoekers delen waar uw bezoekers hun voordeel mee kunnen doen.
  • Geef enquête uitslagen of onderzoekresultaten die interessant zijn voor uw bezoekers.
  • Humor in de vorm van een grap, een grappig verhaal, een gekke relevante foto of cartoon.
  • Gratis doet het goed op internet, een gratis thema kan veel opleveren.
  • Start een prijsvraag.

Zo moet het niet!

Iedere legitieme link building strategie is een lange termijn strategie.

Black hat-technieken (black hat betekend letterlijk: de slechterik of valsspeler) trachten de zoekresultaten door te verwijzen naar specifieke pagina’s op een manier die tegen de richtlijnen van zoekmachines gaat.

Voorbeelden van deze technieken zijn het kopen van links (met PageRank) of linkruil op grote schaal. Worden deze technieken toegepast dan werken ze voor korte duur. Deze technieken zijn slecht voor uw positie in de resultaten van Google, Google straft deze technieken n.l. af; met als gevolg dat u zomaar 30 posities kunt zakken, u gaat dan bijvoorbeeld van de eerste naar de derde pagina.

En als laatste, maak het delen makkelijk………..

Maak het delen van de inhoud van uw website zo eenvoudig mogelijk zodat ook minder ervaren gebruikers links naar uw website kunnen maken.