De essentie van Social Media

by Karin de Wit Design, 27 mei 2011

Op zich is het internet niets anders dan een digitale versie van onze “fysieke” maatschappij, op internet komt u mensen tegen die u normaal gesproken op straat tegenkomt.

Het enige verschil is dat u, als ondernemer, de mensen via internet op een andere en soms op een betere manier kunt bereiken.

Want….. wist u dat meer dan de helft van alle consumenten via internet kennis maakt met nieuwe producten en/of diensten?

Social media als onderdeel van de marketing mix!

De essentie van social media ligt niet in het inzetten van sociale netwerken als onderdeel van de al uitgebreide marketing mix.

De essentie zit in het veranderend gedrag van consumenten onder invloed van social media. De essentie zit in de wereld die verandert van een producten en service economie naar een economie die drijft op ervaringen. Het gaat niet meer om het zenden van boodschappen en USP’s. Het gaat om het creëren en nastreven van bijzondere visies, opvallende ideëen, opmerkelijke bewegingen en inspirerende leiders. De essentie zit in het creëren van verhalen die opvallen en daarmee de moeite waard zijn om over te praten.

Online hebben we nogal de neiging om slechts boodschappen te zenden in plaats van te communiceren. Voor het creëren van opvallende verhalen moet u actief deelnemen aan de online communities, beschouw de community als een groep mensen waarmee u een dialoog voert. Geef eerst en ontvang later!

Kort samengevat:

  • Social media gaat niet over techniek, maar over mensen!
  • Social media bieden kanalen aan consumenten om hun mening te uiten!
  • Social media zorgen voor het eenvoudig groeperen en activeren van mensen met dezelfde passie!
  • Social media hebben de verhoudingen tussen organisaties en consumenten 180 graden gedraaid!
  • Social media draaien om praten met mensen, niet tegen ze!

M.a.w.  als u iets gedaan wilt krijgen zult u ‘credits’ op moeten bouwen.