Check je Hack: Controleer of uw gegevens zijn gelekt door Genesis Market

Check je Hack: Controleer of uw gegevens zijn gelekt door Genesis Market 1024 655 Karin de Wit Design

Is uw persoonlijke informatie Genesis Market gelekt? Doe de Check je Hack-test!

Met de Check je Hack tool van de Nederlandse politie kunt u snel en gemakkelijk controleren of uw gegevens zijn verhandeld op Genesis Market.

Blog

Met de tool “Check je Hack” van de Nederlandse politie kunt u controleren of uw persoonlijke gegevens zijn verhandeld op Genesis Market.

De Nederlandse politie, FBI en Europol hebben een groot onderzoek uitgevoerd naar de website Genesis Market, waar identiteitsgegevens werden verhandeld. De politie adviseert dringend om te controleren of uw gegevens in handen zijn gekomen van deze cybercriminelen via de Check je Hack-website.

Wat deed Genesis Market?

Ruben van Well van het Rotterdamse cybercrimeteam legt uit waarom identiteitsdiefstal door Genesis Market zo gevaarlijk is: “Deze site verkocht niet alleen accountgegevens, maar ook een kopie van iemands online fingerprint, ofwel unieke digitale vingerafdruk. Hiermee kunnen hackers iemands digitale leven overnemen. Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen.”

De website is inmiddels offline gehaald, maar de persoonlijke gegevens zijn al in omloop. Wereldwijd zijn vermoedelijk de gegevens van meer dan twee miljoen slachtoffers verkocht, waaronder ook 50 duizend Nederlanders. Wilt u weten of u daar ook bij zit? De politie heeft een speciale website gemaakt waar u dit kunt controleren.

Check je Hack: Controleer of uw gegevens zijn gelekt door Genesis Market

Hoe werkt Check je Hack?

Op de website van de Nederlandse politie is er een tool genaamd “Check Je Hack” beschikbaar.

Wilt u weten of uw persoonlijke gegevens zijn gelekt via de website Genesis Market? Dan kunt u gebruik maken van de tool “Check je Hack” op de website van de Nederlandse politie. Het enige wat u hoeft te doen is uw e-mailadres invoeren en op de knop “Check” te klikken. De politie kan vervolgens aan de hand van uw e-mailadres controleren of uw gegevens zijn verhandeld op Genesis Market. Binnen enkele minuten ontvangt u een bericht van de politie met verdere instructies als uw e-mailadres in de database van getroffen personen blijkt te zitten. Vergeet niet om ook uw spambox te checken. Als u geen e-mail ontvangt, is er niets aan de hand. Het is ook verstandig om andere mailadressen te controleren als u die hebt.

Hoe werd persoonlijke informatie verzameld?

In dit geval werd voor het verzamelen van persoonlijke gegevens malware gebruikt. Via Check je Hack legt de politie uit hoe u hiervan af kunt komen.

Maar hoe komt u eraan? De malware kan verstopt zijn in iets wat u zelf hebt gedownload. Dit kan eruitzien als legale software en werd gepromoot via Google Ads.

Wees waakzaam

Het is belangrijk om alert te blijven op verdachte e-mails en om regelmatig uw accounts te controleren op ongeautoriseerde activiteiten. Als u denkt dat uw gegevens zijn gelekt, neem dan onmiddellijk actie. Met de Check je Hack-website van de Nederlandse politie kun je snel en gemakkelijk controleren of uw gegevens zijn verhandeld op Genesis Market.

Voorkomen is beter dan genezen!

Check je Hack: Controleer of uw gegevens zijn gelekt door Genesis Market