App vs Mobiel vs Responsive

App vs Mobiel vs Responsive

by Karin de Wit Design, 19 september 2013

Met de opkomst van smartphones en tablets is er qua webdesign nogal wat veranderd.

Veel websites zijn op smartphones en tablets een stuk minder prettig in gebruik. Hoe vaak moet u bijvoorbeeld niet inzoomen op een smartphone om een stuk tekst goed te kunnen lezen. Dit komt omdat veel websites niet ontwikkeld zijn voor gebruik op smartphones en tablets, de desktop is nog steeds de standaard.

 

Mogelijke oplossingen

 1. App

Een app is een mobiele applicatie, het zijn kleine programmaatjes die op de telefoon geïnstalleerd kunnen worden. Er worden ondertussen vele aangeboden en  de toepassingen zijn eindeloos.

Apps worden gedownload via een app-store, dit is een onlinewinkel speciaal voor apps. Elk mobiel besturingssysteem heeft een eigen winkel en apps van een bepaald besturingssysteem kunnen niet op een ander systeem geïnstalleerd worden.  Mocht u als bedrijf ervoor kiezen een app te laten ontwikkelen dan moet u apps laten ontwikkelen voor de verschillende platforms. De meest bekende en uitgebreide app-stores zijn de stores van iOS en Android.

 

 2. Mobiele website

Een mobiele website is een versie van uw website die specifiek voor mobiele gebruikers is ontwikkeld. Het verschil met een ‘gewone’ website is dat de mobiele variant is geoptimaliseerd voor het gebruik op een klein scherm.

Een mobiele website wordt steeds minder als oplossing ingezet.

 

3. Responsive webdesign

Een (veelal) betere oplossing is dan responsive webdesign, door media queries te gebruiken kan de lay-out van een pagina dynamisch veranderen afhankelijk van de grootte van het browser venster. Op die manier wordt de website altijd zo optimaal mogelijk weergegeven.

 

App vs mobiele website vs responsive website

 

Wat is de toegevoegde waarde van een app?

Een reden om een app te ontwikkelen kan bijvoorbeeld een actie zijn. Het valt niet aan te raden een app te ontwikkelen die gelijk is aan uw website. Het moet uiteraard een toegevoegde waarde hebben, anders kunt u veel beter responsive design gebruiken.

Een andere reden voor het ontwikkelen van een app kan zijn dat u uw klanten een alternatief wilt bieden wat ze kunnen gebruiken zonder internet.

 

Voordelen app:

 • Eenmaal gedownload, makkelijk en snel bereikbaar
 • Ook te gebruiken zonder internetbereik
 • Beleving

 

Nadelen app:

 • Hoge ontwikkelingskosten
 • Voor ieder platform een andere app
 • Informatie niet vindbaar zonder installatie

 

Mobiele website

Een mobiele website is eigenlijk gewoon een website. Het verschil is dat de mobiele variant is geoptimaliseerd voor het gebruik op een klein scherm. U kunt ervoor kiezen een mobiele website zijn eigen url te laten hebben dit is de .mobi variant. U moet hierbij wel rekening houden dat Google en Bing responsive design met dezelfde URL prefereren, daarnaast is de .nl extensie nog steeds verreweg de meest populaire en waardevolle extensie op de Nederlandse markt.

Er wordt een design ontwikkeld dat er perfect uitziet op een smartphone en eventueel een tablet. Hierdoor wordt uw website gebruikersvriendelijker t.a.v uw ‘gewone’ website omdat uw bezoeker niet hoeft in- of uit te zoemen en u heeft ook niet meer met te kleine toetsjes te maken. Dus een meer ideale weergave van uw website op smartphones. Aan de andere kant kan dit voor loyale klanten, die de desktop-website gewend zijn, verwarrend overkomen.

 

Grootste nadeel; meerdere websites met dezelfde inhoud via zoekmachines

Mobiele websites worden net zoals ‘gewone’ websites geïndexeerd door zoekmachines.

Een nadeel van een mobiele website is dat in de zoekmachines meerdere websites worden gevonden met grotendeels dezelfde inhoud. Zodoende kan uw bezoeker per ongeluk met zijn telefoon op een voor het tablet geoptimaliseerde design terecht komen. Hierdoor wordt het gebruiksgemak weer teniet gedaan.

 

Een mobiele website is vooral nuttig wanneer u uw gewone website niet wilt aanpassen en wanneer u weet dat uw klanten op een smartphone of tablet slechts bepaalde elementen van uw website gebruiken.

 

Voordelen mobiele website:

 • Snellere laadtijd
 • Speciaal ontworpen voor smartphone en/of tablet

 

Nadelen mobiele website:

 • Langere ontwikkeltijd door twee varianten
 • Een hele nieuwe site vanaf het begin ontwikkelen
 • Minder inhoud, de kunst van het weglaten is hier van toepassing, indien goed toegepast wordt dit een voordeel met name t.o.v. de snellere laadtijd
 • Vindbaarheid in zoekmachines
 • Twee of meer websites moeten onderhouden
 • Voor loyale desktop klanten/bezoekers kan de mobiele website verwarrend overkomen, zorg daarom altijd dat de layout zoveel mogelijk aansluit bij de ‘gewone’ website

 

Responsive webdesign

Bij responsive design wordt de website zo ontworpen dat deze zich zo optimaal mogelijk aanpast aan het apparaat en het gedrag van de gebruiker. De bezoeker krijgt dus altijd dezelfde content (inhoud) te zien, alleen de presentatie en bediening kan verschillen. Het grote voordeel ten opzichte van de mobiele website is dat er geen verschillende sites gemaakt hoeven te worden voor de verschillende apparaten. Het aanpassen en onderhouden hoeft nog maar één keer. Hierdoor is de ontwikkeltijd ook korter, omdat er niet verschillende websites vanaf de grond moeten worden opgebouwd.

Een website met een responsive design heeft altijd dezelfde html-code en url-structuur, ongeacht of iemand de website bezoekt vanaf een laptop, desktop, tablet of smartphone. Maar de code waarin de vormgeving ligt opgesloten (css), past zich aan het bezoekende platform aan.

 

Met responsive design inspelen op de toekomst

Uw website wordt steeds vaker op verschillende schermen bekeken: op een laptop, monitor, smartphone, tablet en sinds kort ook de smart tv. Al deze apparaten zijn verkrijgbaar in uitlopende formaten en daarnaast kunnen de apparaten ook nog gedraaid worden naar landscape of portrait.

In de toekomst komen hier nog andere apparaten en formaten bij.

Door al deze ontwikkelingen lijkt de strijd op zijn einde te komen. Terwijl de mobiele en .mobi websites de aftocht blazen wint responsive design steeds meer terrein.

 

Voordelen responsive design:

 • Hogere gebruiksvriendelijkheid,  goed zichtbaar op ieder formaat en ieder apparaat
 • Één website, geen aparte mobiele versie(s), dus minder onderhoud. Van de website hoeft maar een stuk broncode te worden beheert daardoor worden updates sneller doorgezet
 • Het gaat niet alleen om het apparaat waar de bezoeker de website mee bezoekt, ook op desktops heeft responsive voordelen als een bezoeker zijn browser schaalt
 • Er komt een tijd dat we het niet meer over responsive webdesign hebben omdat alle websites dan gewoon responsive zijn. Zover is het echter nog niet
 • SEO friendly, ivm linkbuiding

 

Nadelen responsive design:

 • Iets langere laadtijd
 • Browser compatibility, oudere browsers zoals Internet Explorer 8 en lager kunnen niet met media queries overweg
 • Afbeeldingen, een smartphone of tablet zal dezelfde afbeeldingen inladen als bij de desktop versie, wat voor lange laadtijden zorgt

Kosten, de ontwikkeltijd voor responsive websites is langer. Ontwerpen en coderen hiervoor kost meer tijd. Zeker voor klanten met minder grote budgetten is dit een probleem.

 

Een responsive website is veelal het meest relevant

Hiermee bent u in de toekomst verzekerd van goede zichtbaarheid op alle formaten.

Al verschilt dit natuurlijk wel per onderneming en doelgroep. Een applicatie kan handig zijn voor bepaalde doeleinden, maar over het algemeen blijkt een responsive website het meest relevant voor bedrijven.  Helaas zijn er op dit moment nog maar weinig ondernemingen met een responsive website, dit komt mede omdat het kostbaar is.

Toch is  onze verwachting is dat in de loop van 2013 en 2014 veel bedrijven overgaan op responsive design, eigenlijk kun je als bedrijf niet meer zonder!

 

Prijsindicatie

Eenvoudige responsive website met CMS  v.a. € 1.250,-

Een meer complexere responsive website met CMS  v.a. € 1.750,-

 

 

Enkele voorbeelden responsive web design

Beifang

Pursan

Visual Consulting Group

SOS Projects

Find us on Google+