10 tips voor het ontwikkelen van een effectieve website

10 tips voor het ontwikkelen van een effectieve website 1024 655 Karin de Wit Design

10 tips voor het ontwikkelen van een effectieve website

Website ontwikkeling vergt aandacht voor veel factoren. Onze 10 tips voor het ontwikkelen van een effectieve website helpen u bij het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke website die klanten aanspreekt en behoudt.

Blog

Ontdek onze 10 tips voor een effectieve website ontwikkeling. Houd rekening met belangrijke factoren zoals SEO, design en gebruiksvriendelijkheid voor een betere online aanwezigheid.

Tip 1. Een goede homepage is essentieel: Creëer een overzichtelijke homepage voor een optimale gebruikerservaring

Ontwerp een homepage met uw ideale klant in gedachten.

Om een overzichtelijke homepage (ook wel landingspagina) te creëren is het van belang om de ideale klant in gedachten te houden. De ideale klant is een representatieve doelgroep die het meest waarschijnlijk geïnteresseerd is in uw producten of diensten.

Als u weet wie uw ideale klant is, kunt u uw website zo ontwerpen dat deze aantrekkelijk en relevant is voor uw doelgroep.

Denk na over wat uw doelgroep belangrijk vindt

Wanneer u een homepage ontwerpt met uw ideale klant in gedachten, is het belangrijk om na te denken over wat uw doelgroep belangrijk vindt en waar ze naar op zoek zijn.

Zoekt uw ideale klant bijvoorbeeld vooral naar informatie over uw producten of diensten, of is hij of zij meer geïnteresseerd in het verhaal achter uw bedrijf?

Op basis van deze informatie kunt u uw homepage indelen. Dit zal de interesse van uw doelgroep prikkelen en hen snel en gemakkelijk de informatie bieden die zij zoeken.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende witruimte tussen verschillende secties op uw homepage. Dit draagt bij aan een overzichtelijke en rustige uitstraling, wat de gebruikerservaring ten goede komt.

Een goede homepage is essentieel
10 tips voor het ontwikkelen van een effectieve website

Tip 2. Houd uw website consistent: lay-out, kleuren en aanspreekvorm (zie ook Content Design)

Kies eerst uw huisstijlkleuren

Zorg ervoor dat uw website een consistente uitstraling heeft op het gebied van lay-out, kleuren en aanspreekvorm. Kies van tevoren uw huisstijlkleuren en gebruik deze op elke pagina van uw website.

Creëer een samenhangend geheel

Op deze manier creëert u een samenhangend geheel en komt uw merk professioneel en betrouwbaar over. Maak ook gebruik van dezelfde stijl en kleuren voor uw call-to-actions, zodat uw bezoekers deze snel en gemakkelijk kunnen vinden en klikken.

Door consistent te zijn in uw website-ontwerp, creëert u een duidelijke en herkenbare identiteit voor uw merk en verhoogt u de gebruiksvriendelijkheid van uw website voor de bezoeker.

Tip 3. Kies goed leesbare lettertypes

Een veelvoorkomend probleem bij websites is het gebruik van kleine en moeilijk leesbare lettertypes. Het kan er voor u als website eigenaar misschien goed uitzien, maar hoe ervaren uw bezoekers dit?

Nadelige effecten van een apart lettertype

Wanneer er een apart lettertype wordt gebruikt, moet de bezoeker vaak schakelen om de tekst te kunnen lezen. Dit kan meer tijd in beslag nemen en ervoor zorgen dat de bezoeker uw website verlaat en naar de concurrent gaat.

Door de volgende stappen ondernemen, kunt u dit voorkomen:

 • Kies een goed leesbaar lettertype voor desktop en mobiel
 • Zorg voor een voldoende groot lettertype
 • Gebruik korte alinea’s voor betere leesbaarheid
 • Maak gebruik van duidelijke kopjes om de tekst te structureren
 • Verrijk uw content met foto’s en/of andere media voor betere leesbaarheid

Een website is als een boek. Het moet goed geschreven zijn en een duidelijke boodschap overbrengen

Tip 4. Minimaliseer afleidingen op uw website: Focus op uw boodschap en doelen

Het is belangrijk om de aandacht van uw bezoekers vast te houden en hen te leiden naar de belangrijkste acties die u wilt dat ze uitvoeren. Dit kunt u doen door afleidingen op uw website te minimaliseren.

Verwijder overbodige elementen

Het verwijderen van overbodige elementen leiden tot hogere omzettingspercentages* en een betere gebruikerservaring. Ontdek hoe u de focus op uw belangrijkste boodschap en doelen kunt leggen door afleidingen te minimaliseren.

Het minimaliseren van afleidingen op uw website is essentieel om de aandacht van uw bezoekers vast te houden en hen te leiden naar de belangrijkste acties die u wilt dat ze uitvoeren. Door overbodige elementen, zoals te veel advertenties of irrelevante informatie, te verwijderen, kunt u ervoor zorgen dat uw bezoekers zich volledig kunnen richten op uw boodschap en doelen.

Dit kan leiden tot hogere omzettingspercentages* en een betere gebruikerservaring. Ontdek hoe u afleidingen kunt minimaliseren en de focus kunt leggen op uw belangrijkste boodschap en doelen.

Enkele voorbeelden van overbodige elementen op een website zijn:

 • Te veel advertenties: Een overvloed aan advertenties kan afleiden van uw belangrijkste boodschap en doelen. Bovendien kan het de laadtijd van uw website vertragen en de gebruikerservaring verminderen.
 • Irrelevante informatie: Het aanbieden van informatie die niet relevant is voor uw doelgroep kan verwarrend zijn en afleiden van uw belangrijkste boodschap en doelen.
 • Niet-relevante afbeeldingen: Afbeeldingen zijn belangrijk om uw boodschap te ondersteunen, maar ze kunnen ook afleidend werken als ze niet relevant zijn voor uw inhoud of doelen. Zorg ervoor dat de afbeeldingen die u gebruikt, aansluiten bij de boodschap en de doelgroep van uw website.

Zorgt u ervoor dat uw bezoekers zich volledig kunnen richten op uw boodschap en doelen. Dit kan leiden tot hogere conversiepercentages* en een betere gebruikerservaring. Ontdek hoe u afleidingen kunt minimaliseren en de focus kunt leggen op uw belangrijkste boodschap en doelen.

*Omzettingspercentages, ook wel bekend als conversiepercentages, zijn het percentage van de bezoekers van uw website dat de gewenste actie heeft voltooid, zoals het invullen van een formulier, het plaatsen van een bestelling of het inschrijven voor een nieuwsbrief. 

Met andere woorden, het is de mate waarin uw website succesvol is in het omzetten van bezoekers naar klanten of leads. Door het bijhouden van uw conversiepercentages kunt u inzicht krijgen in de effectiviteit van uw website en kunt u eventuele knelpunten identificeren die het behalen van uw doelen in de weg staan. 

Door deze knelpunten aan te pakken en uw conversiepercentages te verbeteren, kunt u uw bedrijfsdoelen sneller bereiken en meer succes behalen met uw website. 

Tip 5. Voeg een zoekfunctie toe aan uw website

Zoeken maakt informatie gemakkelijk te vinden

Door een zoekfunctie aan uw website toe te voegen kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Zelfs als uw website overzichtelijk en duidelijk is, zijn er altijd bezoekers die specifieke informatie zoeken en hierbij hulp nodig hebben.

Uw bezoekers kunnen gemakkelijk de gewenste informatie vinden door simpelweg een zoekterm in te typen. Dit kan de tevredenheid van uw bezoekers vergroten en ervoor zorgen dat ze terugkomen naar uw website.

Een website die niet gevonden kan worden, is als een auto zonder benzine

Tip 6. Maak uw website mobielvriendelijk

Het belang van responsive en eenvoudige navigatie op mobiele devices

Verbeter de gebruikerservaring van uw website met een mobielvriendelijk ontwerp. Met het groeiende aantal mobiele internetgebruikers is het cruciaal dat uw website responsief is en de navigatie even gebruiksvriendelijk is als op de desktopversie.

Zorg ervoor dat uw mobiele website duidelijk en gemakkelijk te gebruiken is, zodat bezoekers uw site probleemloos kunnen verkennen, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

Tip 7. Investeer in een snelle website

Uw bezoeker verwacht dat de website binnen twee seconden geladen is

Een snelle website is essentieel voor online succes. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bezoekers verwachten dat een website binnen twee seconden is geladen.

Als het langer duurt, zullen ze hoogstwaarschijnlijk uw website verlaten en naar de concurrent gaan. Daarom is het belangrijk om te investeren in een snelle website of webshop. Hierdoor kunt u de gebruikservaring van uw bezoekers optimaliseren en uw conversieratio* verhogen.

Kortom, het loont de moeite om te investeren in een snelle effectieve website die uw bezoekers snel en probleemloos kunnen gebruiken.

*Conversieratio, ook wel conversiepercentage genoemd, geeft het percentage weer van de websitebezoekers die een bepaalde actie ondernemen op uw website. 

Dit kan bijvoorbeeld een aankoop, inschrijving voor een nieuwsbrief of het invullen van een contactformulier zijn. Hoe hoger het conversiepercentage, hoe effectiever uw website is in het behalen van uw doelen.

10 tips voor het ontwikkelen van een effectieve website

Tip 8. SEO: Het belang van een effectieve website

Een effectieve website heeft goede en relevante content

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw website goede en relevante content bevat. Dit betekent dat u regelmatig nieuwe en kwalitatieve inhoud publiceert, waarbij u zoekwoorden op de juiste manier en op een natuurlijke manier in de tekst verwerkt. Dit zal ervoor zorgen dat de website beter gevonden wordt door zoekmachines.

Optimaliseer de pagina’s van uw website voor zoekmachines

Het is ook belangrijk dat de pagina’s van uw website geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een duidelijke paginatitel, beschrijvende meta-omschrijvingen en duidelijke URL-structuren. Dit zal de zoekmachines helpen om uw website beter te begrijpen en zal bijdragen aan een hogere ranking.

Gebruik relevante backlinks

Vergeet niet om links te leggen naar andere relevante websites en om interne links te gebruiken binnen uw eigen website. Dit zal niet alleen helpen om de gebruikerservaring te verbeteren, maar het zal ook bijdragen aan een betere ranking in zoekmachines.

Door deze tips toe te passen, zal uw website hoger scoren in zoekresultaten en meer verkeer genereren.

10 tips voor het ontwikkelen van een effectieve website

Het belang van goed gestructureerde headers

Het gebruik van headers (ook wel kopteksten) is ook een belangrijke factor voor goede SEO op een website. Zorg ervoor dat de headers op een logische manier zijn gestructureerd en dat ze de belangrijkste zoekwoorden bevatten die relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Dit helpt zoekmachines om te begrijpen waar de pagina over gaat en hoe deze inhoud gerelateerd is aan de zoekopdracht van de gebruiker.

Gebruik ook verschillende niveaus van headers (H1, H2, H3, etc.) om de inhoud te structureren en hiërarchie aan te brengen. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor zoekmachines om de inhoud te begrijpen, maar ook voor gebruikers om te begrijpen waar de pagina over gaat en wat de belangrijkste punten zijn.

Laat uw online aanwezigheid stralen en converteer bezoekers naar klanten met deze 10 effectieve tips voor het ontwikkelen van een succesvolle website

Verbeter uw website met een SEO-analyse en SEO Yoast Premium

Verbeter uw website met een SEO-analyse en SEO Yoast Premium

Een wervende website die goed scoort in zoekmachines is belangrijk voor het succes van uw online aanwezigheid. Om dit te bereiken is het toepassen van uitgebreide SEO-analyse en -optimalisatie noodzakelijk. Met behulp van SEO Yoast Premium kunt u een deel van deze benodigde aanpassingen gemakkelijk zelf doorvoeren en de SEO-ranking van uw website in kaart brengen.

De voordelen van SEO Yoast Premium zijn onder andere:

 • Met slechts één klink zelf een geavanceerde XML-sitemap maken
 • Voorkomen van dubbele inhoud met canonieke URL’s
 • Eenvoudig META-titels en -beschrijvingen toevoegen
 • Direct een preview van uw website in Google zoekresultaten
 • Schrijven van SEO-vriendelijke teksten met focustrefwoorden
 • Automatische suggesties voor interne links
 • Naadloze integratie met Google Search Console
 • Analyse van leesbaarheid voor de beste teksten
 • Voorkomen van 404-fouten met de redirect manager

Tip 9. Koppel Google Analytics & Search Console

Google Analytics en Google Search Console zijn tools die wij zeker aanraden om te installeren en te koppelen aan uw website. Deze tools bieden namelijk waardevolle inzichten in de prestaties van uw website.

Zo houdt Google Search Console alles bij voordat bezoekers op uw website komen, zoals:

 • Welke pagina’s geïndexeerd zijn
 • Op welke zoektermen uw website gevonden wordt
 • Het aantal vertoningen en clicks vanuit Google
 • En nog veel meer

Naast deze informatie kan Google Search Console ook crawl-fouten en beveiligingsproblemen van uw website rapporteren. Dit geeft u de mogelijkheid om problemen met uw website vroegtijdig te identificeren en op te lossen voordat bezoekers deze ervaren.

Met Google Search Console kunt u dus bijhouden wat er gebeurt voordat bezoekers op uw website terechtkomen.

Google Analytics daarentegen geeft u informatie over het gedrag van bezoekers op uw website, zoals:

 • Hoeveel bezoekers uw website heeft
 • Waar de bezoekers vandaan komen
 • De tijd die ze doorbrengen op uw website
 • Welke pagina’s ze bezoeken
 • Welke conversies er plaatsvinden
 • En meer

Door Google Analytics te integreren met andere tools zoals Google Ads, kunt u ook inzicht krijgen in de effectiviteit van uw advertenties en de ROI meten.

Op basis van deze gegevens kunt u optimalisaties doorvoeren om het gedrag, het aantal conversies of het CTR vanuit Google te verhogen. Deze tools zijn daarom erg waardevol om vanaf het begin te installeren.

Een website is het hart van uw online aanwezigheid – alle wegen leiden ernaar toe

Tip 10. Optimaliseer uw website verder met Clicky.com: tracken en analyseren van websiteverkeer

Clicky.com biedt unieke functies voor website-analyse die niet beschikbaar zijn in Google Search Console en Google Analytics

Clicky is een krachtige webanalyse tool waarmee u het gedrag van uw websitebezoekers kunt bijhouden. Met functies zoals realtime bezoekersinformatie, bezoekerspaden, heatmap-analyse en doelconversietracking, biedt Clicky.com waardevolle inzichten in de prestaties van uw website. Met Clicky kunt u uw website optimaliseren voor betere prestaties en conversies, terwijl u zich tegelijkertijd richt op een optimale gebruikerservaring. Het is een populaire alternatief voor Google Analytics vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige interface.

Haal meer uit uw webanalyse met Clicky.com

Hoewel Google Search Console en Google Analytics zeer waardevolle hulpmiddelen zijn, biedt Clicky unieke functies die niet beschikbaar zijn in deze platforms. Door Clicky te gebruiken als aanvulling op uw bestaande webanalyse-tools, krijgt u een completer beeld van het gedrag van uw websitebezoekers en kunt u uw website verder optimaliseren voor betere prestaties en conversies.

Met Clicky kunt u precies zien hoe uw bezoekers zich op uw website gedragen, wat u helpt om gerichte aanpassingen te maken om uw website te verbeteren.

Een website moet niet alleen mooi zijn, maar ook effectief

Met deze 10 tips voor het ontwikkelen van een effectieve website bent u goed op weg naar een gebruiksvriendelijke en succesvolle website

Streeft u naar een professionele, doeltreffende en eigentijdse online aanwezigheid? Neem dan direct contact op met Karin de Wit Design.

Snel een maatwerk logo nodig? Ga dan naar PowerLogo! Wilt u meer informatie? Ga naar contact of mail ons via info@karindewitdesign.nl